Президентът на САЩ Доналд Тръмп публикува финансовия си отчет за 2016 година. Документът от 98 страници е качен на сайта на Бюрото по въпросите на етиката към американското правителство.

Тръмп разкрива информация за своите финанси за първи път, откакто е встъпил в длъжност през януари тази година. Но обнародваният финансов отчет не дава пълна представа за финансите на президента, отбелязва Associated Press.

Както и досега, той отказва да публикува данъчната си декларация, както са правили неговите предшественици на най-високия държавен пост в САЩ.

Значителната част от доходите си Тръмп получава от компаниите, работещи в сферата хотелиерския бизнес, голф клубовете и недвижимата собственост.

Така например кулата в ЛасВегас, която се управлява от компанията Trump Ruffin Tower, и където се разполага Trump International Hotel, е получила за отчетния период $41,4 млн., от които $30,8 млн. се падат на хотелския бизнес.

В документа се посочва, че Тръмп е получил 19,7 млн. долара доходи от хотела си във Вашингтон. Курортът Мар Лаго във Флорида, където президентът прие лидера на Китай и откъдето даде заповед за ракетния удар по Сирия му е донесъл $37,2 млн. - със $7,4 млн. повече то предходната година.

Приходите от неговите голф игрища представляват 298 милиона долара.

Известният конкурс за красота "Мис Вселена" е донесъл на Тръмп през миналата година $10,9 милиона, а за книгите си е взел 7 млн. долара хонорари.

От документа става ясно, че бъдещият президент на САЩ е имал дялове в 544 компании, като се отказал от участието си в над 500 фирми преди встъпването си в длъжност.

На практика целият си бизнес той е прехвърлил в специален тръст с цел да избягване на конфликт на интереси. Но той остава единствен бенефициент на този тръст и може да си върне контрола върху бизнеса си във всеки момент.

Съгласно публикувания финансов отчет на Тръмп, неговите кредитни задължения са от порядъка на 315 милиона долара. Президентът дължи по специално над 100 милиона долара на Deutsche Bank и подобна сума на инвестиционния фонд Ladder Capital Finance.