Възходът на биткойн от 2009 г. досега създаде немалко милионери. Повечето от тях трупат състояние като създават продукти за зараждащата се екосистема на биткойн. Някои са създатели на борси за търговия с криптовалутата, други на финансови продукти и токени и т.н. Техните продукти и услуги са се възползвали от скока в популярността и цената на най-голямата криптовалута.

Биткойнът все още се счита за рисков клас активи. Липсата на регулаторни средства и нестабилността на цените на криптовалутата привлякоха обаче редица инвеститори.

Това са някои от най-заможните криптомилиардери

Сам Банкман-Фрайд

29-годишният Сам Банкман-Фрайд бързо става крипто милионер.Той основа FTX - една от най-популярните крипто борси в света през 2019 г. Според Forbes богатството му възлиза на 8,7 милиарда долара през април 2021 г.

FTX се отличава от конкуренцията, като предлага набор от иновативни продукти, които не са налични на други борси.

Банкман-Фрайд стана популярен и с това, че направи дарение от над 5 милиона долара за кампанията на настоящия президент на САЩ Джо Байдън през 2020 г.

Тайлър и Камерън Уинкълвос

Тайлър и Камерън Уинкълвос вложиха милионите, които спечелиха от делото си срещу Facebook, в криптовалути. Те станаха първите милиардери в крипто света след скока на цените на биткойн в края на 2017 г. Forbes оценява богатството им стойност на 3 милиарда долара на всеки един. По-голямата част от богатство им идва от инвестиции в криптовалути, но осве това близнаците Уинкълвос са предприемачи. Те основават борсата за криптовалути Gemini, която беше оценена на 7,1 милиарда долара след набирането на средства от 400 милиона долара през ноември 2021 г.

Те притежават и платформата за закупуване и продажба на незаменими токени Nifty Gateway.

Бари Силбърт

Няма налично описание на снимката.

Faceook/Barry Silbert

Бари Силбърт е главен изпълнителен директор и основател на Digital Currency Group (DCG). Мисията на компанията е да ускори развитието на световната финансова система. През януари 2016 г. Digital Currency Group придоби водещ източник на биткойн новини CoinDesk. Компанията на Силбърт притежава и Genesis и Grayscale - компании, фокусирани върху инвестирането в цифрова валута. Силбърт основава Bitcoin Investment Trust (GBTC). Forbes оценява богатството на криптомилиардера на 1,6 милиарда долара.

Силбърт е инвестирал в повече от 100 компании, свързани с биткойн и блокчейн и е познат с прякора "Кралят на крипто".

Брайън Армстронг

Шефът на тази компания ще получава бонус от $1 милион дневно, ако я направи публична

GettyImages

Брайън Армстронг е основател и главен изпълнителен директор на най-голямата борса за криптовалути в Северна Америка по обем на търговия Coinbase. Той е основава борсата през 2012 г., след като напуска работата си като софтуерен инженер в Airbnb. Армстронг има 19% дял в Coinbase и има богатство на стойност 10,9 милиарда долара според Forbes, а според изчисления на Bloomberg богатството му е 10,2 милиарда долара.

Coinbase стана публична през април 2021 г. и има обща пазарна капитализация от над 65 милиарда долара в началото на декември.

Майкъл Сейлър

Няма налично описание на снимката.

facebook/Michael J. Saylor

Биткойн привлича множество нетрадиционни инвеститори през годините. Никой обаче не притежава ентусиазма на главния изпълнителен директор на софтуерната компания MicroStrategy Incorporated Майкъл Сейлър. Фирмата започна да придобива криптовалута през август 2020 г., като придоби биткойн на стойност 250 милиона долара.

С течение на времето Сейлър се превърна в почитател на биткойн. Към декември 2021 г. MicroStrategy има притежания в биткойн на стойност 3,5 милиарда долара, като купуваше криптовалута по време на спада в цената. Стратегията на компанията му изглежда е добра.

Цената на акциите на MicroStrategy скочи с 337% (към декември 2021 г.), след като обяви придобиването на биткойн активи. Междувременно Forbes оценява богатството на Сейлър на 2,3 милиарда долара.