Филантропията е любимото занимание на богатите през свободното им време. Най-заможните хора в света обаче не даряват поравно за всякакви каузи.

Те избират благотворителните си дела според редица фактори. Някои от тях често предпочита такива каузи, които ще привлекат най-много публично внимание.

Business Insider нарежда десетте каузи, за които най-често милиардерите дават парите си според данни на сайта Wealth-X.

Жилище и подслон

Основателят на Amazon Джеф Безос е един от само 0,1% от богаташите, които правят дарения, за да се намерят или изградят домове на бездомните. Преди известно време фондът на Безос The Bezos Day One Fund e обещал 2 милиарда долара на организации, които се опитват да намерят решение за бездомните семейства.

Хранителни продукти

И за тях ултра богатите дават 0,1% . Един от тях е инвеститорът Дейвид Тепър. Той се е концентрирал върху това да подпомага организации, набавящи храна на гладните. Той е организирал дарителска кампания за хранителната банка в Ню Джърси и е обещал 2 милиона долара.

Обществени дела

Бившият мениджър на хедж фонд Джодж Сорос е сред 12,4% от милиардерите, които предоставят средствата си за подпомагане на обществени дела. Неговата нестопанска организация Open Society цели да подкрепи проекти в областта на човешките права, наказателното правосъдие, журналистиката и други области.

Религиозни организации

12,4 % от богатите правят дарения за религиозни организации, но едва ли някой може да надмине главния изпълнителен директор на веригата за домашни потреби Дейвид Грийн. Той е дарявал както пари, така и имоти на няколко християнски колежа, включително Университета Либърти, Библейския колеж в Сион и Университета Орал Робъртс.

Развитие на децата и младежта

Предишният главен изпълнителен директор на Microsoft Стив Болмър е сред 31,9% от милиардерите, които финансират програми за развитието на младежта. Неговата организация Ballmar Group е концентрирала вниманието си да подобри икономическата мобилност сред децата и семействата в САЩ, които за на прага на бедността.

Околната среда и животните

Опазването на околната среда е четвъртата най-популярна кауза сред милиардерите, като 32,6% от тях я подкрепят. Главният изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск анонимно е дарил 6 милиона долара на организацията за защита на природата в Щатите Sierra Club, като не е искал президентът на организацията да оповестява приноса му.

Здраве и медицина

57,4% от супер богатите са направили дарения за здравния сектор. Главният изпълнителен директор на Salesforce Марк Бениоф е дарил 100 милиона на Калифорнийския университет в Сан Франциско през 2010 година, за да се построи детска болница, която носи неговото име.

Изкуство и култура

В тази област броят на дарителите възлиза на 57,6%. Семейство Саклер, което печели парите си, продавайки опиата оксикодон, е най-големият дарител на музеите по цял свят. Музеят "Метрополитън" в Ню Йорк кръсти едно от крилата си на него, след дарение от 3,5 милиона долара през 1974 година.

Социални услуги

61,7% от най-заможните хора в света подкрепят финансово организации, които осигуряват социални услуги. Те включват превенция на престъпността, намаляване на бедността и програми за безработни.

Собствениците на веригата супермаркети Walmart семейство Уолтън планира да похарчи 2,2 милиарда долара за социални услуги в родния си щат Арканзас до 2021 година.

Образование

За образованието даряват най-много от богатите - 79,5%. Тази кауза е приоритет за Бил Гейтс, като той подкрепя този сектор чрез своята благотворителна фондация.