Административният регион със специален статут Хонконг може да е разположен на площ 40 пъти по-малка от България, но неговото население е колкото на страната ни - малко над 7 милиона души.

Нещо повече, мегаполисът предлага един от най-високите стандарти на живот в света и това е обяснимо, като се има предвид, че според изчисления на Citibank всеки седми там е милионер.

Според изчисленията на финансовата институция през миналата година там милионерите в Хонкон са били един милион, но не в американски, а в хонконгски долари. Тези, които от своя страна притежават минимум 10 милиона хонконгски долари, равняващи се на 1,27 милиона щатски долара са 68 000 души, пише Business Insider.

В изследването си от Citigroup включват всички, живеещи в Хонконг и притежаващи депозити, участия във фондове и компании като акционери, чиято обща стойност е минимум 1 милион хонконгски долара.

Експертите обясняват, че големият ръст на богатите хора в мегаполиса през последните години е в резултат на ръста на фондовия пазар там, както и на цените в имотния сектор.

Основният индекс на борсата Hang Seng само през 2017 година е скочил с 36 на сто, а цените на жилищата са се увеличили с 14 на сто, носейки допълнително богатство на жителите на Хонконг.

"Броят на милионерите ще продължи да се увеличава през 2018 година. Фондовият пазар продължава да се справя добре, а цените в имотния сектор ще продължат да растат", прогнозира ръководителят на търговското банкиране на Citigroup в Хонконг Лорънс Лам.

През последните години жилищата са във фокуса на инвеститорите в региона, като около 70 на сто от активите на милионерите там са в недвижимо имущество. Значителна част от техните вложения са и в имоти в чужбина.

Все пак източникът на доходи за богаташите в страната е различен, като 55% от тях признават, че голяма част от техните са от заплата. Останалата част посочват като основен източник инвестиции или наследство от семейството. Само за 21% най-големият източник на доходи е собствен бизнес.