През 2014 г. руският милиардер Сергей Галицкий се радва на един от най-успешните периоди в живота си.

Той е най-големият акционер в "Магнит" - най-бързо растящата търговска верига на Русия по онова време, която увеличава нетното му богатство до 14 млрд. долара и го превръща в третия най-заможен човек в страната.

Но бързият растеж не продължава дълго.

"Магнит" не успява да защити лидерството си, а конкурентите, водени от X5 Retail Group, контролирана от друг руски милиардер - Михаил Фридман, печелят пазарен дял и я настигат, пише Bloomberg.

До 2016 г. веригата "Магнит" вече е изпреварена от X5 Retail като най-голям търговец на дребно в Русия, а през тази година 51-годишният Галицкий е принуден да напусне поста главен изпълнителен директор, след като продава контролния си пакет в компанията на държавната VTB Group - втората по големина банка в Русия.

Акциите на групата, които се търгуват в Москва и Лондон, изгубиха половината от стойността си през последната година, а неговото състояние вече възлиза на 4.1 млрд. долара, намалявайки с около 70% през последните 4 години. "Аз създадох компанията, но времето тече и нищо не е вечно", споделя с тъга той.

Въпреки могъщият срив, Галицкий все още е далеч от скромното си начало. През 1998 г. в разгара на икономическата криза в Русия той открива малък магазин за хранителни стоки в родния си град Краснодар, на 1300 км от Москва и го превръща в гигант с почти 20 млрд. долара годишни продажби и над 16 000 магазина в страната.

Но след като изгуби контрола върху "Магнит", може да му остава повече време за другата му страст - футбола. Милиардерът, който мечтае да стане професионален футболист като дете, създава футболния отбор "Краснодар" през 2008 г. и оттогава инвестира повече от 250 млн. долара в клуба, стадиона и детско-юношеската школа.

"Аз просто обичам футбола. Когато човек печели пари, има смисъл да ги харчи за себе си", казва Галицкий в интервю през 2013 г., когато е на върха на успеха си.