Ако разполагате с излишни $28 милиона, може да си купите исторически самолет на Японските военновъздушни сили, в който са летели императорът и 14 министър-председатели, пише CNN.

Бившият японски правителствен самолет Boeing 747-400 влиза в експлоатация през 1991 г. и е регистрирал 16 332 часа полетно време, като оттогава е извършил 13 569 кацания. Той е модифициран, за да включва спалня, душ, офис и зона за отдих.

"Японският Air Force One" има голям брой места - 85, за сравнение с американския, който има 70. Oсвен луксозните стаи, в него има и първокласни кресла за сядане.

За сумата от 28 млн. долара потенциалните купувачи биха могли да се докоснат до модифицирания 747, който все още изглежда като "фабрично нов", според продавача, който добавя, че самолетът е с най-високия възможен стандарт поддръжка.

Модел 747-400 е един от двата, който се ползва за официален транспорт от такова високо ниво, като от Aviation International News очакват самолетите да бъдат заменени с Boeing 777-300ER.

Докато лидерът на Япония все още може да разчита на ВИП самолет, президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор се зарече да продаде своят, когато дойде на власт през декември.

"Няма да се кача в президентския самолет. Бих се смутил. По лицето ми ще бъде изписан срам, ако возя в такъв луксозен самолет в страна с толкова много бедност", заявява той във видео, публикувано в Twitter през септември.

Неговият самолет все още не е продаден, но се очаква евентуалните постъпления да бъдат използвани за подпомагане на усилията на мексиканското правителство за намаляване на миграцията от Централна Америка към САЩ, пише Reuters.

Личните самолети на техно милиардерите

Личните самолети на техно милиардерите

Повечето от тях имат повече от един частен самолет