Загадката около новия собственик на най-скъпия жилищен имот в света - Шато Луи XIV най-после беше разкрита.

Продажбата на френският замък за 300 млн. долара събуди любопитството на мнозина, след като поне 2 експертни доклада го обявиха за "най-скъпия дом в света".

Снимка 329814

Източник: Luxury Properties

Имението, което се намира в околностите на Париж и недалеч от Версай, се простира на 5000 кв. м. и е разположено в парк с площ от 227 декара. 

Самоличността на купувача досега се пазеше в тайна, но авторитетният американски ежедневник New York Times разкри в скорошна публикация, че това е престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед Бин Салман.

Снимка 329813

Източник: Luxury Properties

Разследването на вестника показва, че луксозният имот е част от редица екстравагантни покупки на саудитския принц, сред които се открояват картина на Леонардо да Винчи за 450 млн. долара и супер луксозна яхта за 500 млн. долара.

Според New York Times собствеността на Шато Луи XIV е скрита чрез различни компании във Франция и Люксембург, които в крайна сметка са собственост на Eight Investment Company.

Снимка 329811

Източник: Luxury Properties

Тази фирма се управлява от ръководителя на личната фондация на Бин Салман, според вестника, който описва и другите разточителни разходи на принца.

Бин Салман е считан за реформатор, който се опитва да модернизира Саудитска Арабия, лобирайки за повече граждански права в абсолютната монархия.

Снимка 325066

Източник: Getty Images

По негово настояване в страната бяха разрешени музикалните концерти, започна отварянето на киносалони, подготвят се инвестиции в туризма и развлекателната индустрия. Дори жените в консервативната държава получиха повече права.

Престолонаследникът се прочу и с чистката в управляващите кръгове, след като по негова заповед бяха задържани около 200 членове на държавния и бизнес елит в кралството.

Снимка 322418

Източник: Saudi Royal Palace

Арестуваните, сред които членове на кралското семейство, бивши министри и милиардери бяха обвинени в корупция, а немалка част от богатствата им бяха конфискувани в полза на държавата.

Разкриването на собствеността на принца може да му донесе обвинения в лицемерие, тъй като в момента той настоява елитът на Саудитска Арабия да приеме по-малко пищен начин на живот.