Не е честа практика децата да работят, особено в цивилизования свят. Тийнейджърите понякога се хващат със сезонна работа, но рядко забогатяват. Следващата история не е типична. Тя е за световноизвестните милиардери Бил Гейтс, Рей Далио, и Джак Дорси. Какво ги свързва ли? И тримата са започнали да изграграждат кариерите си още преди да са навършили 15 години.

Рей Далио смята, че именно това е ключът към финансовия им успех по-късно през годините, пише CNBC. Инвеститорът-милиардер споделя, че неговата кариерна траектория, както и тези на Бил Гейтс и Джак Дорси, са предопределени, когато се научава да се ориентира на фондовия пазар още на - внимание, 12-годишна възраст. Това го дарило с "наивна увереност".

Рей Далио: Предпочитам биткойн пред облигации

Рей Далио: Предпочитам биткойн пред облигации

Който спечели технологичното състезание ще спечели всичко, констатира милиардерът

"Тогава мислиш по-различно - пред-тийнейджърски. Учиш по по-различен начин. Преживяванията ти имат по-голям ефект. Можеш да учиш по начин, по който не можеш по-късно", коментира той.

През 60-те години на миналия век 12-годишният Далио носи стиковете на голф игрище в Лонг Айлънд, Ню Йорк. Той чува да се говори за фондовия пазар. Тогава Далио избира да инвестира в Northeast Airlines, която се слива в Delta Air Lines през 1972 година. Обяснява решението си така - "защото това е "единствената компания, за чийто акции съм чувал, че продават за по-малко от 5 долара за брой".

Като резултат напълно случайно утроява инвестицията си. Докато завършва гимназията, е натрупал портфейл от акции на стойност хиляди долари.

Бил Гейтс се научава да пише софтуер, докато е в гимназията. Той и съученикът му Пол Алън създават автоматизирана система за планиране на часовете за тяхното подготвително училище.

Разводът "съсипа" Бил Гейтс: вече е само четвърти по богатство в САЩ

Разводът "съсипа" Бил Гейтс: вече е само четвърти по богатство в САЩ

За първи път от 30 г. той не е на първо или второ място в класацията на Forbes

През 1993 година милиардерът споделя, че рано се е научил да успява и да се проваля в писането на компютърен код. Това му е дало възможност да се пробва в неща, в които е добър и се интересува, но не би могъл да прави в час.

Самопознанието в ранна възраст е страхотно, тъй като развива усещане за самоувереност и идентичност, казва той.

Съучениците Гейтс и Алън стартират Microsoft през 1975 година. Бил Гейтс беше главен изпълнителен директор на компанията до 2000 година. Към днешна дата компанията има пазарна капитализация от над 2 трилиона долара.

Джак Дорси е заинтригуван от разглобяването на различни неща още от дете. Интересът му към програмирането пламва, когато баща му донася компютър. И като тийнейджър интересът ми се разпростира върху програмите, които задават маршрути на превозни средства като таксита, куриери и Медицински служби за спешна помощ.

"Прекарвах време в слушане на словесните кодове, използвани от спешните служби на полицейските скенери. Кратките обмени, които предаваха местоположението на превозните средства и активността на водачите, в крайна сметка вдъхновиха Twitter", казва Дорси.

Той основава Twitter през 2006 година и управлява компанията до 2008-а и след това отново от 2015-а до 2021 година.

Джак Дорси напусна директорския пост в Twitter. Ето как милиардерът трупа богатството си

Джак Дорси напусна директорския пост в Twitter. Ето как милиардерът трупа богатството си

Дорси се е изправил пред немалко сътресения в компанията през последните няколко години