Милиардерът Уорън Бъфет е олекнал с 1,4 милиарда долара заради скандала с американската банка Wells Fargo. В края на миналата седмица властите в САЩ обявиха, че кредиторът ще бъде глобен със 185 милиона долара заради незаконни практики.

Тогава стана ясно, че служителите на финансовата институция са откривали банкови сметки на клиенти, без тяхното знание и съгласие, като също така са провеждали услуги, от които хората не се нуждаели.

В резултат на това вчера акциите на Wells Fargo загубиха 3,3% от стойността си.

Компанията на Бъфет Berkshire Hathaway е най-големият акционер в банката. Ценните книжа на холдинговото дружество поевтиняха с 2 на сто, което предизвика сериозен спад на богатството на американския инвеститор.

След загубата състоянието на Уорън Бъфет се изчислява на 65,5 милиарда долара според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Инвеститорът е само един от многото сред стоте милиардери загубили огромни суми през последната седмица в резултат на глобалните разпродажби на акции.

Сметката на вторият най-богат човек в света – собственикът на модния гигант Inditex SA Амансио Ортега, е намаляла с 3,3 милиарда долара. Единственият, който го изпреварва по богаство, е Бил Гейтс, като неговото състояние се е свило с 2,4 милиарда долара.

Третият – шефът на Amazon Джеф Безос, е назад с 1,9 милиарда долара.