През последните месеци платформата за търговия с акции без комисионни Robinhood попадна под светлините на прожекторите не по хубав повод. Компанията беше гледана под лупа от регулаторите в САЩ заради търговията с акции на GameStop.

Преди този случай обаче, платформата успя да привлече голям интерес от страна на дребните инвеститори, както и капитал, превърнал я в компания за няколко милиарда долара.

През миналата година Robinhood достигна пазарна оценка от 11,2 милиарда долара, като тогава стана ясно, че нейните основатели - българинът Влад Тенев и неговият бизнес партньор Байджу Бат, вече са милиардери.

Сега официално първият милиардер, роден в България, влиза в списъка с най-богатите хора в света на Forbes. Владимир или по-известен като Влад Тенев се нареди в класацията на престижното издание за 2021 година на 2574-то място с нетно състояние от 1 милиард долара.

Кой е първият български (официален) милиардер?

Кой е първият български (официален) милиардер?

Историята на Владимир Тенев и компанията му Robinhood

На 34 години той е и сред най-младите супербогаташи с над 1 милиард долара богатство.

Снимка 526226

Източник: Forbes

Влад Тенев е роден във Варна, като се премества в Щатите заедно със своите родители през 1992 година. Те са икономисти и тогава получават възможност да работят за Световната банка във Вашингтон.

През 2009 година Байджу Бат и Тенев създават първия си стартъп, носещ името Chronos Research, който предлага инструменти за хедж-фондове и банки за изграждане на автоматизирани стратегии за търговия.

През 2013 година двамата основават Robinhood. Само за ден 10 000 души се регистрират на него, а след месец те нарастват до 50 000 души.

Robinhood се превръща в истинска мания сред младите потребители с малък или с никакъв опит в търговията с ценни книжа. Това, което ги привлича, е възможността да правят това онлайн и фактът, че компанията работи без брокерски комисионни. Тенев и Бат са миноритарни собственици с дял от над 10%.