Актавис Груп обяви, че е придобила завод от компанията Grandix Pharmaceuticals, занимаваща се с производство и маркетинг, базирана в Ченай, Северна Индия. Сумата по сделката не е обявена. Актавис съвсем наскоро откри ново подразделение за разработване на Активни лекарствени субстанции (АКС), което ще позволи на компанията да създаде обратна интеграция на бизнеса си.

Grandix осигурява на Актавис възможност за собствено производство в Индия с ниски разходи и производствени мощности, от които да развива и произвежда продукти за САЩ и ключови пазари в Европа. Актавис също така има намерение да използва производствените мощности, за да разработва и отново пуска на пазара по-стари продукти, тъй като много от тях се нуждаят от по-ниска базова стойност, за да бъдат конкурентноспособни на международните пазари.

Актавис възнамерява да увеличи производствения капацитет на завода на приблизително 4 млрд. таблетки през следващите 18 месеца, както и да засили развитието на отделите за регистрации.

"Това е поредната вълнуваща сделка за Актавис и важно разширяване на бизнеса ни в Индия. Новото предприятие ще позволи на Актавис да намали съществуващите производствени разходи и да си осигури подкрепата и експертните кадри, необходими за растежа ни на ключовите Европейски пазари и САЩ. Считам, че това е една важна крачка за Актавис, тъй като вече имаме обратна интеграция с развиващо се АКС подразделение, като допълнение към една от най-силните компании за клинични проучвания в Индия", коментира Робърт Весман, Главен Изпълнителен Директор и Президент на Актавис.

Това придобиване е второто след закупуването на Lotus Laboratories през февруари 2005- компания за провеждане на клинични проучвания със седалище в Бангалор.