През януари броят на безработните в Германия отново се качи чувствително над „отметката" четири милиона души. Но Handelsblatt отбелязва, че повишението е по-слабо от характерните стойности за зимния сезон. Сравнението с периода на предходната година също навява оптимизъм.

Федералната агенция по труда на ФРГ е съобщила, че през януари в Германия броят на регистрираните безработни е бил 4,247 милиона души. Това е повишение с 239 000 души спрямо декември, но понижение със 764 000 спрямо януари предходната година.

Делът на безработицата по сравнение с декември се е увеличил с 0.6 пункта, достигайки 10.2%. Покачването е по-скромно в сравнение с обичайното за зимните месеци. За това е способствала добрата конюнктура, счита шефът на агенцията по труда. Освен това и мекото време през по-голямата част на януари е изиграло някаква роля.

След претегляне на сезонните колебания, резултатите отново сочат тенденция към повече назначавания на трудовия пазар. Експерти в банковото дело и макроикономиката дори говорят за „сензационно ниска безработица".

„За януари това са много, много добри данни. Като цяло чисто и просто трябва да се разбере, че подемът в конюнктурата е завладял и пазара на труда".

Друг експерт посочва: „Подемът вече стои на двата си крака. Той не се носи вече само от износа, а вече се включи и вътрешното търсене". Тенденциите в бъдеще също се преценяват като добри.

Според оценка на Федералната агенция, в течение на годината броят на безработните отново ще падне под четири милиона души. Но трябва да се изчакат статистиките от месеците април / май и септември / октомври. Средно за годината безработицата ще е между 4.1 и 4.2 млн. души.