Четири европейски борси проявяват интерес към Българската фондова борса /БФБ/. Става въпрос за ОМХ и фондовите борси на Франкфурт, Виена и Атина.

Това съобщи изпълнителният директор на БФБ Бистра Илкова, която откри край Варна кръгла маса на тема "Българската фондова борса (БФБ) и бизнесът - партньори в Европейския съюз", информира "Днес+".

Както писа и Money.bg на 16.10.2006 г. водят се разговори по какъв начин е най-добре да се приватизира Българската фондова борса- дали само чрез приватизация или приватизация, съчетана с интеграция, каза още тогава директорът на борсата Бистра Илкова.

Преди месец Илкова съобщи, че водещите борси от Атина, Виена, Германия и Скандинавските страни вече са били или ще идват на посещение унас, отправяли са и запитвания за възможностите на фондовата борса.

Сега във Варна тя изложи отново мнението, че българските посредници, членове и акционери трябва да имат възможност пряко да работят на чуждестранните пазари, като в същото време ще привлечем чуждестранни инвестиционни банки като членове на БФБ.

Това ще даде една възможност на стабилизация на нашия капиталов пазар, коментира Илкова. Относно приключването на търговията с компенсаторни инструменти тя съобщи, че не може да се ангажира с конкретни срокове и допълни, че бъдещето на тези инструменти не е в прерогативите на съвета на директорите на БФБ, а по скоро към Министерството на финансите или на икономиката. 

Илкова коментира още, че трябва да се повиши ликвидността т.е. при закупуването на ценни книжа, да има възможност да бъдат продадени в различно време и на сравнително добра цена.

Тези акции, които в момента се търгуват като базови активи, първо трябва да имат добра ликвидност, за да могат да се правят ценни книжа.

Това означава, че трябва да се привлекат още по-качествени компании и още повече качествени емисии от ценни книжа.

Не е задължително една компания да се търгува на борсата и да е публична. Тя може да присъства на БФБ по друг начин- да емитира емисии и облигации, без да е публична компания, но да се води като емитент на ценни книжа.