Американските борсови индекси започнаха днешната сесия с покачване, подкрепени от спада на цената на петрола с близо $4 и повишението на курса на долара спрямо основните валути.

Американският долар постигна двуседмичен връх, заради очакванията да бъдат взети решения в негова подкрепа на срещата на ръководителите на осемте най-развити държави в света, която се провежда в Япония.

Друга причина за засилването на долара бяха публикуваните днес доклади за промишленото производство във Великобритания и Германия, които отчетоха неочаквано слаби резултати на двете икономики през май.

Индексът Standard & Poor's 500, който миналата седмица отбеляза най-дългата си серия от седмични загуби за последните четири години, започна с покачване до 1 269.59 с 6.69 пункта или с 0.53%.

General Motors най-голямата американска компания за производство на автомобили също започна сесията добре, като към 18:00 часа българско време акциите и се движеха около $10.51 или с 3.85% повишение спрямо четвъртък.

Това може да се отдаде както на спада на сцената на петрола, така и на цитираното от Wall Street Journal решение на компанията да се раздели с някои от марките си, както и да предприеме съкращения на персонала.

Акциите на Yahoo! също започнаха с покачване, след като от Microsoft отново заявиха намеренията си за враждебно поглъщане, като този път водят преговори с инвеститора Carl Icahn, за да се опитат да променят съотношението в борда на търсачката.

Акциите на Yahoo! постигнаха върхови стойности от февруари насам, като поскъпнаха с 8.24% до $23.11.

General Electric поскъпна с 46 цента до $27.37, след като NBC Universal съвместно с Bain Capital и Blackstone Group постигна споразумение да закупи Weather Channel от Landmark Communications и по този начин да прибави кабелната мрежа с 96 милиона абонати към медийните си активи.

Американският индекс на топ компаниите Dow Jones Industrial Average започна сесията с повишение с 1.01% до 11 350 пункта.

А Nasdaq Composite покачи до 1 847.50 пункта или с 1.76% повече от края на сесията в петък.

APP Pharmaceuticals започна със скок от 32.13% до $23.546 за акция, след като стана известно, че немският фармацевтичен гигант Fresenius, смята да закупи американската компания за $4.6 милиарда.