„Булгаргаз" ЕАД ще спре доставката на природен газ към „Кремиковци" на 1 август, ако ръководството на комбината не изплати текущите си задължения на стойност 7,5 милиона лева до четвъртък следобед. Това се посочва в писмо от изпълнителния директор на „Булгаргаз" до ръководството на комбината, цитирано от Радио Дарик. От своя страна директорите на „Кремиковци" изпратиха декларация до премиера Сергей Станишев и министрите на икономиката и на транспорта, в която дават срок на държавата до 1 август да вземе решение за бъдещето на комбината.

Не е обявявано извънредно положение в „Кремиковци" и комбинатът работи на минималния си режим. Това са потвърдили оперативният директор на комбината Пламен Стоянов и лидерът на КТ „Подкрепа" в комбената Людмил Павлов, като опровергаха разпространеното по обяд твърдение на КНСБ, че заради прекратено подаване на природен газ „Кремиковци" ще спре работа и работниците му ще бъдат евакуирани.

При оперативния директор има получени писмо от Булгаргаз, което звучи така: „Даваме ви 168 часа да си изчистим нещата, за да заработим нормално или на 1 август прекратяваме подаването на газ за „Кремиковци". Не днес, днес вчера, утре, газът, който идва в „Кремиковци" е намален до 20000 кубически метра на час. Ако държавата не определи нещата да 1-ви какво се случва с „Кремиковци", да, от 1-ви в „Кремиковци" трябва да се започне спирането на заводите поетапно".

Възможното поетапно спиране на комбината бе потвърдено и от оперативния му директор Пламен Стоянов.

„Повече шанс нямаме за къде да се чака. Става въпрос вече за часове за „Кремиковци". Ако не вземе мерки държавата, ще се предприеме спиране на „Кремиковци", това, което не е правено никога. Всяко нещо крие опасности, разбира се" каза Стоянов и допълни: „На този етап работните ни планове и всичко е подготвено и няма да се стигне до нещо неприятно". Според синдикатите оперативното ръководство на „Кремиковци" настоява за среща с премиера Сергей Станишев до утре, за да бъде решен проблемът".