Към края на месец февруари консолидираният бюджет на България отчита дефицит в размер на 19.9 млн. лв., показват данните на Министерството на финансите.

Размерът на постъпленията по консолидираната фискална програма за първите два месеца на 2007 г. възлиза на 2.887 млрд. лв., като спрямо същия период на миналата година приходите са нараснали с 6.8%. Приходи за първите два месеца представляват 13.5% от общо планираните за годината.

Разходите по консолидирания бюджет, извършени през първите два месеца на 2007 година са в размер на 2.76 млрд. лв., което представлява 13.6% от планираните за годината.

От началото на 2007 г., в съответствие със сроковете за плащане, България започна да превежда дължимите като вноска на България в бюджета на Европейския съюз суми. Вноската се изплаща на части, съгласно утвърден график. Към края на февруари са преведени 146.5 млн. лв., а общият размер на вноската на България за 2007 г. е 634.4 млн. лв.

Фискалният резерв към края на февруари е 5.14 млрд. лв., което гарантира стабилност за икономиката и защита срещу външни рискове и спомага за гъвкаво управление на държавния дълг.

Консолидираният бюджет на страната обхваща републиканския бюджет и всички автономни бюджети - на общините, осигурителните фондове, висшия съдебен съвет, извънбюджетни фондове и др.