В четиризвездни хотели безплатно ще почиват избрани пенсионери. Одобрените ще ползват всички услуги, които комплексите предлагат, обяви Цветан Минков от Съюза на пенсионерите, който вече е имал среща с представители на социалното министерство по въпроса, предаде Дарик.

Правителството планира около 5000 пенсионери да заминат за десет дни на море или планина от средата на септември до края на ноември тази година.

До 10-ти септември трябва да бъдат изготвени критериите за това кои възрастни хора ще могат да се възползват от възможността без пари да отидат на курорт.

Цветан Минков посочи какви според него трябва да бъдат критериите към желаещите да почиват безплатно:

„да бъдат редовни членове, активно да участват в културно-масовите дейности на съответния пенсионерски клуб, при равни условия да се предпочетат хората с по-ниски финансови възможности, тъй като хотелите не се ангажират с предоставянето на здравно-медицински услуги - да бъдат от трудещите се пенсионери, осигуряващи се за възраст и трудов стаж".

По закон са две пенсионерските организации, които ще имат право да селектират мераклиите за почивка - тази, която той представлява и Обединеният съюз на пенсионерите на Сава Гърбузанов, но не било изключено да се появят и други.

Цветан Минков обяви, че 2-3 % от членовете на неговия съюз ще бъдат предложени за такава почивка.

Трайчо Стайков от Движението за социална солидарност беше категоричен, че с това, което обещават, управляващите целят трупане да дивиденти за изборите.

„По-скоро тази почивка трябва да се изрази парично", категоричен беше той. Стайков смята, че най-вероятно по-влиятелните пенсионери в средите на БСП ще заминат на безплатна почивка, ако изобщо идеята се реализира.

„Това е пълна дискриминация и лост, с който ще се опитат да обработят съзнанието на пенсионерите", добави той.