Държавата ще запази мажоритарен дял - минимум 51%, в "Международен панаир" ЕАД, гр. Пловдив, е записано в одобрената от правителството Стратегия за развитие и преструктуриране на дружеството, съобщиха от пресцентъра на МС.

Програмата предвижда в него да участва и община Пловдив и да бъдат привлечени частни капитали.
Това ще подпомогне реализирането на редица инфраструктурни проекти, необходими за модернизирането на Международния панаир и повишаване на конкурентоспособността му.

Целта е дружеството да разшири и утвърди лидерските си позиции в панаирния и изложбен бизнес в страната и Югоизточна Европа. М

Моделът за развитие и преструктуриране е ориентиран към разширяване параметрите на взаимодействие с общината и частния сектор, което ще стимулира връзката между държавната собственост и частния капитал.

Притежаването от държавата на мажоритарния пакет от акции ще гарантира:

  • запазване на основния предмет на дейност на дружеството
  • провеждане на държавната политика в областта на привличане на чуждестранните инвестиции
  • стимулиране на българския бизнес.

Участието на общината е свързано с важната роля, която тя има за организиране на инфраструктурата около панаирното градче - транспортни връзки, хотели, комунални дейности и т. н. Включването на частен капитал ще осигури финансов ресурс за по-бързото реализиране на инвестиционната му програма, ще повиши ефективността на работния процес и ще гарантира още по-високо качество на панаирните услуги. Привличането на свежи капитали ще даде възможност за развитието на по-мащабна и разнородна инвестиционна политика.

Чрез разработената схема за преструктуриране на капитала ще се открият ресурси дългосрочно да се инвестира в развитието на различни изложбено ориентирани сектори и услуги. Ще се създаде и възможност за развитието на нови дейности, което е предпоставка за бърз растеж.

"Международен панаир", гр. Пловдив, е лидер на българския изложбен пазар. Той е наследник на Първото българско земеделско-промишлено изложение, организирано през 1892 г., с което се поставя началото на панаирното дело в България. В 114-годишната си история дружеството организира и провежда най-значимите търговски форуми в страната, на които българските производители излизат на международния пазар. Панаирите и специализираните изложения очертават параметрите за развитие на икономиката ни и интереса на чуждестранния бизнес към страната ни и региона. Над 80% от чуждестранните инвеститори в България са участвали във форумите, организирани от Пловдивския панаир. Годишно Международния панаир инициира 49 прояви, в които участват над 7900 изложители от 63 държави, а броят на посетителите е около половин милион души.

На 12 октомври т. г. Общинският съвет на гр. Пловдив подкрепи предложението на кмета д-р Иван Чомаков общината да участва в преструктурирането на капитала на Международния панаир чрез смесеното акционерно дружество "Пълдин Тур Инвест" АД, гр. Пловдив. Дружеството ще придобие 49% от акциите на "Международен панаир Пловдив" чрез апортиране на притежавани от "Пълдин Тур Инвест" недвижими имоти на територията на гр. Пловдив.