Държавният и държавногарантираният дълг възлиза на 5.86 млрд. евро в края на месец март, от които 1.51 млрд. евро вътрешен и 4.35 млрд. евро външен дълг, съобщиха от МФ.

В номинално изражение дългът намалява приблизително с 3 млн. евро, в сравнение с предходния месец, като отчетеното намаление е в резултат преди всичко на валутнокурсови разлики.

В края на март делът на държавния дълг в общия размер на БВП за 2007 г. възлиза на 22.4%, запазвайки нивото си от предходния месец. В състава на този индикатор делът на външния дълг е 16.6%, а на вътрешния -5.8% от БВП, поясниха експертите от министерството на финансите.

В структурата на дълга в края на периода, вътрешните задължения заемат дял от 25.7 %, а външните - 74.3%.

През месец март Министерство на финансите проведе три аукциона за продажба на държавни съкровищни облигации на местния пазар. На аукционите са одобрени поръчки на обща номинална стойност от 75 млн. лв., в т.ч. 3-месечни ДЦК за 15 млн. лв., 5-годишни ДЦК за 30 млн. лв. и 10-годишни ДЦК също за 30 млн. лв.

От началото на годината, общият размер на извършените плащания по главници и лихви възлиза на малко над 1.2 млрд. лв., от които 927 млн. лв. са плащания по външния, а 282.5 млн. лв. - по вътрешния дълг.