Може да се наложи да съдим местната управа на граничния на Русе румънски град Гюргево, ако от 1.01. 2007 г не премахне спорната от години гранична такса, която налага при вход в страната на Дунав мост на чуждестранните автомобили.

Това заяви при посещението си в Русе еврокомисарят Меглена Кунева.

Тя припомни, че като министър на евроинтеграцията е обсъждала многократно този проблем с румънския президент, 2 румънски правителства и с ръководството на префектура Гюргево, но така и не се е стигнало до премахване на граничните такси, въпреки обещанията от румънска страна.

Такъв проблем е имало и в Русе, който от своя страна в края на 90-те години е събирал подобна местна такса на границата, но след преговори между Общината и Областната администрация, тази такса е била отменена с решение на Общински съвет-Русе.

Още тогава са водени многократни разговори на местно ниво, реципрочно тази гранична такса да бъде отменена и от румънска страна. След отказ, са водени преговори таксата да отпадне поне за жителите на Русе, като граничен и съседен на Гюргево град, но и такова решение не е било прието.

Сега Кунева твърди, че може да се стигне до съда на европейските общности в Люксембург, ако румънската община продължава да упорства и не спазва законодателството и правилата вече в рамките на ЕС.