Германската компания "Даймлер-Бенц" има готовност за доставка на автомобили за българската държава, срещу което фирмата е склонна да направи преки инвестиции в икономиката на страната ни.

Това каза министърът на икономиката на федералната провинция Баден-Вюртемберг Ернст Пфистер след срещата си с министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров днес.

Гостът, който е на работно посещение у нас по покана на министър Овчаров, уточни, че не става дума за леки коли, а за превозни средства от другите технически класове от производствената гама на фирмата.

По-късно от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката уточниха, че инвестицията на "Даймлер-Бенц" в производството на резервни части и компоненти за техни автомобили, е един от възможните варианти за осъществяване на офсетни програми във връзка с модернизацията на българската армия.

Ернст Пфистер припомни, че стокообменът между България и Германия е в размер на 3 милиарда евро с 15 процентен дял в него на икономиката на Баден-Вюртемберг. Дяловото участие на провинцията в преките германски инвестиции в България е 25 на сто, допълни гостът.

Германският министър е придружаван от делегация, включваща представители на Занаятчийската камара във Фрайбург, Индустриално-търговската камара в Улм, и културната фондация на провинция Баден-Вюртемберг.

 Той съобщи, че е решено на 22 ноември да се проведе първото заседание на новосъздадената смесена комисия България - Баден-Бюртенберг.

 По време на първата сесият на смесената комисия ще бъде подписан меморандум за сътрудничество между агенциите за малки и средни предприятия на България и Баден-Бюртенберг с оглед насърчаване на взаимните връзки между малките и средни фирми.