Тази сутрин, малко преди да дойда на работа, станах очевидец на нещо - извинете ме, но вече не знам: дали страшно, дали възмутително или направо трагично. А може  чисто и просто това нещо, което се случи, да е показателно за това къде сме ние и нашите институции по пътя към Европа.

Посрещах семейството на сестра ми на централна гара в София (според мен гарата не заслужава главна буква). Двете й дъщери - голямата на две години и половина, а малката на осем месеца, още кърмаче - са били изложени на студ в продължение на почти целия път от Добрич до София. Защото в спалния вагон, в който са пътували, е нямало парно.

Сигурно тези, които са родители, осъзнават по-добре от мен какъв е рискът за едно малко дете да пътува толкова часове при минусови температури. Аз знам, че на мен ми се доплака, като видях в колко одеяла и завивки е увита малката. Майката е направила каквото може, за да я опази от студа.

Аз пък мога да напиша - Докога? Не плащаме данъци ли, добитък ли сме?

Ако ставаше дума за възрастен човек щях да приема студа във влака като нещо възмутително, но все пак допустимо предвид бедността в родината. Като студент и войник съм пътувал доста със същия този влак „Кардам - София" и неведнъж съм зъзнал. Понякога мисля така - когато има толкова просяци по улиците и бездомни деца, личното неудобство може да се преглътне.

Обаче тук става дума за малки деца и за тяхното здраве. А може би за нечия алчност - парното е било пуснато в първия половин час на пътя - вероятно за да се предотврати потенциалното недоволство на пътниците в началната гара. После парното мистериозно „замръзнало" и се „повредило" - в целия спален вагон.

Ако не бяхме кротките балкански българи, а уважаващи се граждани на правова държава, железницата щеше да бъде осъдена. За не една десятка хиляди. Струва ми се, че вече е крайно време да започнем да съдим тези учреждения и дружества, които са на издръжка от плащаните от мен и вас данъци.

Позвъних по телефона в БДЖ. Някаква секретарка ми каза: „Всички директори са в залата". На въпроса ми каква е тази зала и какво правят там, тя ми отвърна: „Не знам, тяхна си работа". Сигурно разискват проблема с отоплението във вагоните.

От БДЖ твърдят, че по случая е започнала проверка. Очаквайте подробности в ранния следобедд.