Децентрализацията на функциите на държавата по контрола на строителството и увеличаването на ролята на местната власт и на задълженията и отговорностите на инженера - консултант обсъдиха на семинар началници на регионални Дирекции за национален строителен контрол от цялата страна.

В срещата, която се проведе вчера и днес в гр. Разлог участваха зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Савин Ковачев и началникът на ДНСК Иван Симидчиев.

Въведеното състезателно начало по отношение на установяване на законността на строителство в Закона за устройство на територията не доведе до очакваните резултати, ДНСК трябва да се намеси в защита на правата на инвеститорите, желаещи да упражнят инвестиционната си инициатива, подчерта в изказването си зам.-министър Ковачев.

Според него трябва да се обърне по-голямо внимание на спазването на законността при одобряването на инвестиционни проекти и издаването на разрешения за строеж.

Местните власти се оказаха неподготвени, малко от кметовете защитиха функциите, които сами поискаха по отношение на контрола върху строителството, каза още зам.-министър Ковачев.

Той изтъкна, че е необходимо да бъдат защитени живота и здравето на хората, там където са застрашени от незаконно строителство и да се насочат усилията към постигане на условия, при които няма тежки аварии в строителния процес и на обекти, които са готови и въведени в експлоатация.

Необходимо е осигуряването на по-добър контрол върху дейността на участниците в процеса на строителството и недопускане на съществени отклонения от одобрените инвестиционни проекти.

В голяма част от случаите надзорът не е достатъчно ефективен и по тази причина трябва да започне провеждането на по-активен диалог с консултантите, заяви зам.-министър Ковачев.

По време на семинара беше обсъден и проблема с въвеждането на готовите обекти в експлоатация и необходимостта това да става по-бързо и качествено.