Европейската централна банка днес не докосна лихвените нива. Причината агенция  Bloomberg вижда в това, че покачващото се евро и кризата в жилищния сектор на САЩ представляват заплаха за икономическия ръст на блока.

На срещата си във Виена европейските банкери и политици оставиха лихвата за рефинансиране на 4%, което бе и широко разпространеното мнение на анализаторите. Отделни изследвания сочат, че ще трябва да се чака до април идната година, за да се види лихва от 4.25%.

ЕЦБ постави на дневен ред увеличаването на лихвата предния месец, след като банкрутите на пазара на вторични ипотеки в САЩ повлякоха световните финансови пазари и доведоха до оскъпяване на кредита.

Евро се покачи до рекорден връх спрямо долара и замъгли перспективите на европейския износ. Политиците все още са загрижени, че инфлацията ще се увеличи, като миналия месец индексът на потребителските цени нарасна с повече от 2%, за пръв път от повече от година.

„ЕЦБ е пред дилема", каза Аурелио Макарио, икономист в UniCredit в Милано. „От една страна силното евро и нарастващите цени на кредита вече затегнаха състоянието. От друга страна се сблъсква с увеличаваща се инфлация".

Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише в дежурната пресконференция обяснява днешното си решение. Икономистите са в злорадо очакване да доловят смяна на тона на Трише, който на последното заседание говореше за лихви, които ще се движат по възходящата крива.

Независимата Bank of England също остави основната си лихва без промяна на 5.75%.

Засега няма признаци, че ЕЦБ ще последва примера на Федералния резерв в намаляване на лихвите. При толкова високи цени на петрола и ръст на кредита, ЕЦБ продължава да се бои от инфлация.

„Няма начин да видим сигнали за рязане на лихвите", твърди анализатор от Lloyds. Напротив - Трише си оставя вратата отворени за по-високи лихви следващата година.