В петък фондовите пазари в САЩ отразиха значителни загуби, които бяха логичен завършек на дивата и волатилна борсова седмица.

Индексът Dow Jones, който в сряда и четвъртък нарасна с трицифрени значения, падна с 2.1% или 284.8 пункта до 13,178.5. Технологичният Nasdaq загуби 2.5% и сега е на 2,511.25 пункта.

Разпродажбата на акции имаше за причина продължаващите притеснения за финансовите институции, особено кредиторите по вторични ипотеки, и възможният ефект на домино, който може да се прояви на кредитните пазари.

Ръководителят на инвестиционната банка Bear Stearns дори каза, че пазарите са в най-неспокойното състояние, каквото той е виждал за последните 22 години, цитира го BBC.

На пазара витаят страхове, че ерата на евтиното финансиране на сделки по корпоративни изкупувания е привършило.

Независимо от сериозните загуби в петък, за седмицата Dow Jones загуби само 0.5%. Предишната седмица за Wall Street бе определена като най-лошите пет дни за търговията от четири години насам.

Но всъщност се говореше от много време, че проблемите с американския пазар на недвижими имоти ще прераснат в кредитен кризис, който ще удари и по-широката икономика.

Пазарът на вторични ипотеки, който предлага кредити с високи лихви за клиенти с по-висок риск или с ниски доходи, сериозно пострада, когато централната банка на САЩ - както и другите централни банки по света - вдигна лихвения си процент, за да се пребори с инфлацията.

Това през миналата година резултира в рекорден брой откази от плащане и попари инвеститориския ентусиазъм на финансовите компании, свързани с тази индустрия.

Освен това високите лихви направиха по-скъпо и така по-трудно, частните инвестиционни компании да продължат да финансират изкупуванията си.

Това доведе до притеснения, че бумът на поглъщанията, който през последните години бе критичният двигател за силните резултати на фондовите пазари, сега може да се задави.

В момента има огромна несигурност по отношение на кредитните пазари и на това как ситуацията ще завърши накрая, казва анализатор.

„Няма да има един сигнал, който да обясни как всичко вече е окей. Мисля, че ще е нужно време и пазарите на активи ще се сблъскат с нараснала волатилност".

В петък акциите на големите кредитори за имоти, каквито са Countrywide Financial и Washington Mutual, паднаха с над 6%.

Акциите на Accredited Home Mortgages паднаха над 31%, след като компанията обяви плановете си да затвори повечето от операциите си и така стана един от най-големите причинители за ипотечната криза в САЩ.

Проблемите на въпросния фонд означават, че кризата на пазара на жилища се задълбочава, тъй като Accredited Home Mortgages не е кредитор по вторични ипотеки.

Глобалните пазари също бяха засегнати от волатилността на изминалите две седмици.

Пазарите на Лондон затвърдиха в петък слабото си преставяне, след като изнесените данни за по-слабата от очакваното заетост в САЩ разтревожиха допълнително трейдърите.

Индексът FTSE 100 завърши седмицата 1.2% надолу, сходно бе намалението и в германските и френските индекси.