Еврото падна до 9-годишно дъно спрямо долара във вторник, след като високопоставен политик от ЕЦБ призова банката да продължи с предложените стимули за съживяване на икономиката на еврозоната.

Еврото бе на загуба през седем от последните осем сесии и бе на път да запише шеста поредна седмица на загуба, коментират от Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg).
Членът на Управителния съвет на ЕЦБ, Евалд Новотни, заяви в свое интервю, че ЕЦБ трябва да реши по-скоро кога да започне изкупуването на правителствени облигации.

Еврото падна до 1.1752, най-ниската му стойност от декември 2005, и последно бе на загуба от 0,5% на 1.1784.

Инвеститорите очакват ЕЦБ да стартира програмата си за количествени облекчения след края на заседанието си следващата седмица, тъй като данните от еврозоната стават все по-мрачни от ден на ден.

Данни от Гърция пък показаха, че икономиката на страната е затънала в дефлация, докато инженерните поръчки в Германия паднаха с 10% на годишна база през ноември.

Във вторник Deutsche Bank ревизира надолу прогнозата си за еврото. Новите очаквания на банката са единната валута да падне до 1.10, 1.00 и 0.90 долара до края на 2015, 2016 и 2017 съответно.

Спрямо йената доларът падна за трета последователна сесия, губейки 0,5% до 117.26 йени.

Доларовият индекс нарасна с 0,3% до 92.257, успявайки все пак да извлече ползи от по-оптимистичните перспективи пред икономиката на САЩ в сравнение с останалата част от света, което според очакванията на повечето инвеститори ще накара Федeралният резерв да продължи по план с увеличението на лихвените проценти.

За разлика от еврото, доларът поскъпна през седем от последните осем сесии спрямо кошница от валути и е на път да запише четвърта поредна седмица на печалби.

Въпреки това някои инвеститори започнаха да поставят под съмнение мъдростта на повишаването на лихвените проценти като цяло, предвид спада в световната инфлация, донякъде причинен от спадът на цената на петрола от почти 60% от юни до сега. Във вторник цената на петрола почти достигна 6 годишно дъно.

Златото падна при накъсана търговия

Златото приключи без особена промяна във вторник, връщайки обратно печалбите си, след като достигна техническа съпротива около 12- седмичен връх, докато доларът се търгуваше близо до върховете си за сесията, а суровият петрол обърна сериозните си загуби за сесията.

Среброто поскъпна с 4% до едномесечен връх поради опасения за предлагането.
Спот златото бе на загуба от 0,1% на 1 229.34 долара за тройунция, докато американските фючърси върху злато с доставка през февруари поскъпнаха с 0,1% до 1 234.40 долара.

По-рано инвеститорите потърсиха убежище от турбулентните фондови и валутни пазари, след като цените на петрола почти паднаха до 6- годишно дъно.

Цената на златото достигна 1 243.60, оставайки малко под 150-дневната пълзяща средна и най- високата си стойност от средата на октомври, преди да падне обратно, след като европейските акции излязоха на положителна територия, а доларът се възстанови от достигнатите дъна. По-късно през сесията паднаха американските акции, но без да успеят да окажат някаква подкрепа на цената на златото.

Жълтият метал поскъпна с повече от 4% този месец, след като акциите, които бяха напомпани миналата година заради надеждите, че американската икономика е стъпила на пътя на възстановяването, бяха поставени под натиск. Силата на акциите помогна за това цената на златото да бъде свалена с 1,5% през 2014.

Американските акции паднаха по време на следобедната търговия, обръщайки ранните си печалби от над 1%, водени от спада при материалните и енергийните акции, след като цените на стоките продължиха да падат.

Доларът реализира печалби, след като успя да се възползва от по- оптимистичните икономически перспективи на САЩ в сравнение с останалата част от света, което вероятно би накарало Фед да спази плановете си за повишаване на лихвените проценти още тази година.

Щатската валута падна до най- ниската си стойност спрямо йената за последния месец поради спада при възвръщаемостите на правителствените облигации, дължащ се на увеличеното търсене на безопасни активи, предизвикано от падащите цени на петрола.

Среброто бе на печалба от 3% до 16.85 долара за тройунция, след като първоначално нарасна с 4% до 17.19 долара, достигайки най- високата си стойност от 12 декември, след като получи подкрепа от потенциалните опасения за предлагането, предизвикани от спада в цената на медта. Среброто е вторичен продукт от добива на мед.

Платината отново достигна паритет със златото, след като прекара последните 18 месеца с премия спрямо жълтия метал. Спот платината бе на загуба от 0,1% до 1 236.98 долара за тройунция, а спот паладият поскъпна с 0,6% до 810.98 долара за тройунция.