Италианският производител на автонмобили от луксозната класа Ferrari SpA, подразделение на Fiat SpA, увеличава производството си заради повишаване на търсенето в Русия и Азия, пише The Wall Street Journal, цитиран от Интерфакс.

През 1999 година председателят на съвета на директорите на Ferrari Лука Кордеро ди Монтедземоло беше заявил, че компанията му никога няма да пуска повече от 5000 коли на година. Обаче оттогава ситуацията се е променила значително.

През миналата година от Ferrari са излезли 5700 автомобила, а през настоящата година броят им ще нарасне до 6000. Независимо от това, времето за чакане на поръчаната кола в САЩ, Хонконг, Австралия и Англия се е увеличило до повече от 24 месеца. В Германия и Италия желаещите трябва да чакат не по-малко от година и половина, докато преди срокът на нетърпеливо очакване на новото Ферари е бил една година.

Ръководството на компанията обяснява, че времето за очакване се е увеличило заради ръст на търсенето в страни с развиваща се икономика. Ежегодно над 100 коли се продават в ОАЕ и над 150 в Китай. В Русия през тази година Ferrari ще достави 60 коли - едва три години след откриването на първия дилърски център.

Ferrari никога не са се стремили да пускат много коли, опасявайки се, че незначително увеличение на производството ще нанесе щети на имиджа и привлекателността на продукцията й.

За сравнение, Porsche пускат около 100 хиляди коли годишно.