Руските алуминиеви компании РУСАЛ и СУАЛ и швейцарската Glencore обявиха своето сливане днес.

В Москва председателят на борда на директорите на СУАЛ-Холдинг Виктор Векселберг, заяви, че се надява до 1 април 2007 г да получат всички необходими по сделката разрешителни документи от антимонополните институции.

Предполага се, че след 18 месеца новата компания ще пренареди акциите си на световните борси. Засега обаче новата компания ще се листва на Лондонската борса. 

В новата компания влизат алуминиевите и бокситови активи на РУСАЛ и СУАЛ и активите по производството на битуми на Glencore. Делът на РУСАЛ в обединената компания ще е 66%, на СУАЛ - 22%, а за Glencore остават 12 %.

Ръководният орган на новата компания ще бъде борд на директорите от 12 човека, начело на който ще застане президентът на СУАЛ Брайън Гилбертсон, а генерален директор ще бъде Александър Булигин.

Стойността на сделката предварително се оценява на 30 млрд.долара.

РУСАЛ е в челната тройка на световните лидери по производство на алуминий.

Компанията е създадена през март 2000 г. в резултат на сливането на най-големите алуминиеви заводи СНГ.

Предприятията, влизащи в състава на РУСАЛ, се контролират от холдинга RUSAL Ltd, регистриран на о-в Джърси. Мажоритарен собственик на RUSAL Ltd е Олег Дерипаска.

75% от руския и 10% от световния алуминий са произведени от РУСАЛ.

Групата СУАЛ е създадена през 1996 г. Активите на компанията принадлежат на регистрираната на Британските вирджински острови SUAL International, чийто контролен пакет се държи от Виктор Векселберг и Леонард Блаватник.

Glencore International AG е частна компания, подчинена на законодателството на Швейцария. Glencore притежава 100% от завода за битуми Aughinish /Ирландия/, 93 % от Windalco /Ямайка/, 65 % от Alpart /Ямайка/ и 44 % от Eurallumina /Италия/.