France Telecom оттегли офертата си за шведско-финландския оператор TeliaSonera от 244 милиарда крони ($40.8 милиарда).

По-рано този месец France Telecom направи предварителна оферта на стойност $46.8 млрд. за TeliaSonera, но от скандинавската компания незабавно я отхвърлиха като „значително" подценяваща.

От France Telecom подадоха нова оферта, но предлаганата цена за акция беше под 60 шведски крони, посочени като долна граница от шведите.

France Telecom, третата по големина телефонна компания в Европа, поскъпна с 8.95 в Париж на следборсовата търговия, като в 12:00 часа българско време акциите и се търгуваха за 18.57 евро или с 6.36% повече от края на сесията в петък, а акциите на базираната в Стокхолм TeliaSonera поевтиняха с 14%.

Успешното реализиране на сделката би довело до създаването на най-голямата телефонна компания в Европа, като броят на потребителите на услугите й би достигнал 237 милиона души, а възможните спестявания на разходи 700 милиона евро до 2013 година.

Финансовия директор на France Telecom Жирве Пелисие заяви на 19 юни, че възможностите за увеличение на офертата са силно ограничени и ако шведите продължат да я отхвърлят френската компания може да се откаже от сливането.

TeliaSonera и шведското правителство, което държи 37.3% от акциите на фирмата отхвърлиха и новата оферта, но този път заявиха, че са отворени към предложения за по-големи суми.

От France Telecom пък заявиха, че не предвиждат враждебно поглъщане.

Офертата на френската компания към TeliaSonera беше за 52% в брой и 48% в акции. Като съотношението на акциите е три френски за 11 шведски с опция за заплащане в брой на първите 500 акции.

От France Telecom оцениха 114-те милиона клиенти на TeliaSonera за около $368 всеки.

От френската компания се надяваха чрез сливането да засилят позициите си на развиващите се пазари, като Русия и Турция, където ръстът в потреблението на услугите за мобилни телефони например е по-голям, отколкото в Западна Европа.