В момента Google работи върху свой собствен мобифон. Това съобщава Wall Street Journal с позоваване на запознати с процеса лица. На пазара новият тип телефон ще излезе най-рано през следващата година. Тогава ще станат ясни и повече детайли.

Според вестника, Google са инвестирали стотици милиони долари в по-нататъшното развитие на софтуер за мобилни телефони. Компанията е в преговори с „мобилните" производители T-Mobile USA и Verizon Wireless за стандартизация.

Надеждата е производителите на мобилни телефони да приемат предлаганите спецификации и софтуера на Google. С това Google цели да завладее по-голям дял от бързо нарастващия пазар на мобилните връзки.

Компаниите производители на мобифони могат да разгледат това предложение като нож с две остриета. От една страна, те могат да продават повече пакети с данни, когато потребителите им използват софтуера. Но освен това те ще загубят контрола върху рекламите, които текат по произведените от тях телефони.

"Това, което прави тези рекламни съобщения толкова интересни, е че те са два пъти по-печеливши от не-мобилните реклами", казал е шефът на Google Ерик Шмит през май. От Google не са пожелали да коментират мобилния си проект, но са потвърдили преговорите с производителите на мобифони.

Преди няколко дни Google оповестиха, че предлагат до $ 4,6 млрд. за лиценз за мобилен оператор в САЩ. Офертата важи до януари 2008. Ако плановете на Google се осъществят, то концернът едновременно ще предлага мобилна връзка, мобилни телефони и софтуер за тях. А освен това - платформа за мобилна реклама.

В момента печелившото нововъведение на пазара е iPhone на Apple. Обаче и там вече се е наместил софтуер на Google, а именно в картите на Google, Google Maps, които виждаме на снимката. Как ще изглежда гугълфона обаче, най-вероятно още никой не може да каже.