EADS е склонен да експериментира: според френския „La Tribune" европейският концерн за въздушни и космически полети планира да навлезе в космическия туризъм.

Полети до Луната или до Марс все още не са възможни, но все пак - по време на така наречените параболични полети от няколко стотин километра над Земята пътниците могат да се насладят за кратко на усещането за безтегловност.

Първият, който се усети, е предприемачът Ричард Брансън. Виждайки голямото бъдеще на космическите полети за удоволствие, той чрез фирмата си Virgin Galactic изгражда в Ню Мексико първата космическа гара. Изглежда сега вече и европейските EADS са се ориентирали към туризма в космоса.

През следващата седмица поделението на EADS Astrium ще представи намернията си пред публика, твърди френският вестник. Решението за смелия експеримент дошло след съответното изследване на пазара. Обаче като цяло ставало дума за един стар германски проект от EADS, основно преработен от шефа на Astrium Франсоа Акуе. Засега предприятието отказва всякакъв коментар.

А за Virgin Galactic вече е ясно, че след 2010 ще предлага параболични полети на космически кораб с осем места. Полетът струва 200.000 долара. Космическият кораб на Брансън ще стартира от носена от самолети платформа във въздуха, а не като космическа ракета с изстрелване от земята. Какво точно техническо решение ще предлощи EADS Astrium тепърва ще разберем.