IBM, най-голямата в света компания за компютърни услуги, съобщи във вторник, че ще изгради два нови IT центъра в Индия и Китай. Това ще отрази нарастващото значение на азиатските държави като двигатели за аутсоурсинг.

Във всеки от новите центрове в Пекин и в Пуне в западна Индия ще бъдат заети по 500 души. Информацията е получена от Reuters в телефонно интервю с Джеби Чериан, директорът на глобалните центрове за бизнес-решения на IBM, от индийския Бангалор.

По-рано през октомври IBM ре-дислоцира центъра за глобалните си доставки в Сенжен в Южен Китай. Освен това компанията направи Индия главен разпределителен център за софтуер и услуги за клиенти.

„Местоположението на центровете ни стимулира да търсим предимство в онова, което ние разглеждаме като $160 милиарден пазар в ориентираната към услуги архитектура. Другият вътрешен фактор е отношението на IBM към развиващите се пазари на Индия и Китай", казва Чериан.

IBM се фокусира към ориентирана към услуги архитектура (ОУА), която улеснява бизнеса да намира по-лесно нужната информация, съхранена в различни формати.

Компанията оценява ОУА като ключов стимул за бъдещ ръст и се надява, че технологията ще помогне да се продават и други продукти като компютърни сървъри и консултантски услуги.

Новият център в Пуне ще се фокусира върху разработването на решения за застрахователната индустрия и здравеопазването, докато поделението в Пекин ще отговаря на нарастващото търсене на технологични услуги от банки и правителствени организации.

Американската IBM дава работа на 43,000 персонал в Индия, а преди три години броят им бе 9,000 души. В най-големия пазар на IBM, Китай, са заети 7,200 служители.

IBM печели повече от половината от приходите си чрез IT консултации и аутсоурсинг. През юни технологичната компания съобщи, че за три години предвижда да инвестира 6 милиарда долара в Индия.

"Като изграждаме тези центрове за решения в IT сектора, вярваме, че там има съвместими ресурси, за да се осъществи много бързо това, което се мъчим да правим", казва ръководител на стратегическо развитие на IBM ОУА за Азия.

IBM стартира в Индия през 1992, оперира в 14 индийски града и има мрежа от 2,500 бизнес - партньора, покриваща 40 града.