В силно охраняван трезор в подземията на банка SunTrust в Атланта се съхранява една от най-строго пазените търговски тайни на нашето време. Това е 120-годишната тайна формула за производство на напитката Кока Кола. Единственото сигурно нещо около мистериозната рецепта, е че никой не може да се добере до нея.

Всичко останало като това, че за да се отвори трезора е нужно съгласието на борда на директорите, са само градски легенди. Всеки опит за допълнително информация относно рецептата на Кока Кола бива париран от суховатото измъкване „Ако ви кажем, то тогава няма да има тайна".

Мит или не, но поне трима човека до момента рискуваха да влязат в затвора, но да задоволят любопитството си и да разкрият пред света тайните съставки. Ибрахим Димсън и Едмънд Дъхани, са последните авантюристи, които в момента очакват присъда от 10 години затвор за това, че си признаха за опита да продадат рецептата за приготвяне на кока кола на конкурента Pepsi Со.

Двамата бъдещи затворници разчитали на помощта на бивш служител на Кока Кола, който е работил за компанията в продължение на 14 месеца. Тримата са се опитали да продадат тайнствената съставка за скромните $1.5 млн. Естествено, когато от ръководството на Кока Кола разбират за конспирацията, веднага намесват ФБР, които задържат злощастното трио. В близките месеци, бившият служител на компанията ще бъде изправен пред съда.

Набедените измамници не са разполагали с конкретни документи, но са имали екземпляр на продукт, който Кока Кола е предстояло да представи на пазара. Инцидентът по-скоро породи нови въпроси в общественото пространство, дали формулата на Кока Кола наистина е търговска тайна или по-скоро мистичен маркетингов трик.

Историята показва, че истината е някъде по средата. През 1886 г. фармацевтът Джон Пембертън, създава първата чаша кока кола с рецепта, която формулира в лабораторията си. Пембертън по-късно продава рецептата на бизнесмена Аса Кендлър, който пък от своя страна спомага за началото на невероятния успех на новата напитка. Стига се до там, че конкуренти и обикновени потребители се чудят непрестанно, какво се крие в тъмната газирана течност, което я отличава толкова много от всички останали копия.

Според злите езици, една от основните съставки в напитката е кокаин, теория която Кока Кола отрича безусловно. Според други, тайната се крие в наименованието „7Х", което всъщност е кодовото име на букета от вкусове съдържащ се в колата.

През 1919 г., когато Кендлър продава рецептата за кока кола на инвеститорска компания, тя бива използвана за много ефективно маркетингово оръжие. Новите собственици вграждат теорията за секретността около рецептата в американската култура, като поставят „листчето" в трезора на банка в Атланта. От тогава до днес, десетилетия наред, милиони хора пият блажено кола и се опитват да разгадаят секретната рецепта.

Експертите твърдят, че не е невъзможно да се дешифрира секретната формула и ефективно да се клонира напитката кока кола. „Всеки би могъл да си купи кола в магазина и да направи мощен химичен анализ, но няма да успее да пресъздаде на 100% истинската кока кола", казва Стивън Пиърс  главен химик и президент на Британската асоциация по вкусовете и ароматите.

Според американските икономисти, дори и да може да се направи точно копие на течността, то това няма да доведе до никакъв успех, тъй като брандингът е това, което прави Кока Кола велик продукт. Естествено Pepsi, чиято формула не се съхранява в изпълнен с тайнственост трезор на банка, не се представя никак зле на пазара.