Председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Дамян Лазаров издаде заповед за временна забрана пускането на пазара на 9 610 броя различни видове дрехи и обувки за бебета и деца, детски кошари и други артикули, които крият опасност за живота.

Временно спрени са и 53 чифта бебешки терлички, диадеми и гумички с формата на плодове. Забранени са и три съоръжения за деца, които се захранват с електрически ток.

Тези стоки и услуги не са придружени с необходимите документи, които да докажат извършени дейности по оценяване и да удостоверят тяхната безопасност.

Издадена е и заповед за незабавното и ефективно изтегляне от пазара и унищожаването на детски кошари. За тях в минал период бе доказано, че крият рискове от травми при употребата им и поради този причина бе забранена реализацията им.

Председателят на КЗП издаде заповеди за забрана продажбата на още няколко вида стоки. Една от тях е лазерен показалец е с ключодържател с надпис „FENG SHOU CHU PIN XI LIE" made in China.

Открит е от инспектори на контролния орган в търговски обект в град Враца. Изтеглянето му от пазара се наложи по същата причина - липса на етикет на български и информация, която да запознае потребителите с опасностите, които крие тази стока, допълниха от пресцентъра на КЗП.