Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Лъчезар Борисов ще открие днес XVIІ Национална научно-практическа конференция с международно участие "Качеството - за по-добър живот 2006 ". Форумът ще се проведе в сградата на НДК под патронажа на Министерството на икономиката и енергетиката.

Мястото и ролята на акредитацията за развитието на инфраструктурата по качеството, съвременни подходи и практики за усъвършенстване на качеството, стандартизация и качество - това са част от темите на конференцията.

В докладите и дискусиите ще се коментират и европейските и националните практики по акредитация, прилагане на европейските директиви за качеството на моторните горива в България, сертификацията и надзор на пазара, енергийната ефективност, системи за управление на безопасността на хранителните продукти и др.

По време на конференцията се организира изложба на продукти и рекламни материали на фирми с реална дейност и Борса за сертификационни и консултански услуги.

През 1989 г. по предложение на Европейската организация по качеството /EOQ/ и други сродни организации ООН обяви Световен ден на качеството. По този повод в Европа ежегодно се обявява и провежда седмица на качеството. Тази година Европейската седмица на качеството се провежда под мотото „Качеството в Европа: най-добрите практики за по-добър живот", обявено от Европейската организация по качеството-EOQ и Европейската фондация за управление на качеството-EFQM.