При туристическите си пътувания българинът търси... мързелуване и обиколка на забележителности. Това показва оповестено днес проучване на Държавната агенция по туризъм, съобщава Дойче веле.

Туроператорите имат същите наблюдения за целите на пътуванията на българите както в страната, така и чужбина.

Нашенците избират дали да почиват в страната, или в чужбина най-вече по състоянието на почивната база. Този фактор събира 90 точки от общо 100 в анкетата при почивка в чужбина. Нивото на обслужване събира същия брой точки, а цената на пакетната услуга - 78 точки.

При почивката в България най-важен фактор е почивната база - 89 точки, нивото на обслужване - 87 точки, цената на една нощувка - 76 точки, цената на пакетната услуга - 69 точки.

Анкетираните общо 12 хил. души казват, че, ако избягват да почиват в страната, то е заради високите цени, които не отговарят на качеството, лошото обслужване, презастрояването, чистота на плажовете.

Анкетата показва, че при семейни почивки в чужбина българите харчат 52 на сто от общата сума, която е определена от домакинството за отдих, а в България - 60 на сто. Хората от провинцията остават в чужбина повече пари от жителите на София.

Според бизнеса основен туристически конкурент на българското Черноморие е Турция и в частност Анталия.