Изпълнителният директор на поделението за желязна руда на минния гигант Rio Tinto Стърн Хю е бил задържан в Китай по подозрение за шпионаж и кражба на държавни тайни, заяви австралийския министър на външните работи Стивън Смит, предаде Bloomberg.

Хю, който е австралиец и ръководи офиса в Лондон, контролиращ операциите на компанията със желязна руда в Китай, е бил задържан 5 юли.

Все още не е поискана гаранция няма доказателства за твърденията, на китайките власти.

Стоманените заводи в Китай, са най-големите купувачи на желязна руда в света и търсят по-голямо намаление на цените от 33-те процента договорени през май между Rio, японски, корейски и тайвански производители на суровината.

През миналия месец съветът на акционерите на Rio отхвърли оферта за инвестиция от $19.5 млрд. от китайската Aluminum Corp.

Това стана четири месеца след подаването на офертата, която щеше да бъде най-голямата китайска инвестиция в чужбина.

Акциите на Rio, вторият по големина износител на желязна руда в света, поскъпват с 0.39%, до 1 927.50 пенса, преодолявайки сутрешния спад, подкрепени от поскъпването на медта и рязкото поевтиняване на долара в качеството му на резервна валута след изненадващо силният ръст на германското индустриално производство, отчетен днес.