Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР, OECD), наричана също така „клуб на богатите страни", днес 16ти май може да предложи членство на пет страни, в това число на Русия и на Естония. За това съобщава lenta.ru с позоваване на агенция Франс Прес.

Освен Русия и Естония, възможно е ОИСР да поиска да види в своите редици също и Чили, Израел и Словения. Официално от ОИСР тази информация нито се потвърждава, нито се опровергава. По думите на прессекретаря на ОИСР, членство ще бъде предложено на малко страни.

ОИСР бе основана през 1961 година. В организацията членуват 30 държави с най-силно развитите икономики в света. Приемането на още нови членове може да означава стъпка към разширяването и на сферите на дейност на ОИСР.

Някои членове на организацията възразяват против участието на развиващи се страни в нея, тъй като се боят, че в такъв случай ОИСР ще се занимава главно с въпроси, свързани с подобни държави.

На официалния сайт на ОИСР е казано, че условие за приемане в организацията е привързаност към принципите на пазарната икономика и плуралистичната демокрация. В рамките на ОИСР страните с общи сили решават задачи, свързани с глобалната икономическа и социална политика.

Интересно е да се отбележи, че в клуба на богатите държави от самото начало влиза Република Турция, а през деветдесетте години са се присъединили страните Чешка република, Унгария, Корея, Мексико, Полша, Словашка република.