Кметът на Каварна Цонко Цонев издаде заповед да не се извършват административни услуги- издаване на актове за раждане, за смърт, копия и дубликати на документи на жители на Общината, които не са платили глобите си към Пътна полиция-КАТ. Това беше съобщено в новинарската емисия "Календар" по Нова ТВ.

Цонев се принудил да издаде тази заповед, защото са нараснали пътно-транспортните произшестия в Общината и броят на нередовните шофьори.

До момента със сигурност има данни, че 146 шофьори от Каварна не са платили глобите си, наложени за извършени на пътя нарушения.

Миналата година кметът въвел същата санкция и забранил общинската администрация да обслужва жители на Каварна и околните села, които не са платили местнити си данъци и такси. Тази мярка показала невероятен ефект и събираемостта на данъците значително се повишила.

Сега от Общината очакват същата забранителна мярка да позволи събирането на по-големия процент от глобите, наложени за пътно-транспортни произшествия или допуснати на пътя провинения.

От своя страна пък Ралица Агайн, зам.-председател на  Комисията за финансов надзор, предупреди, че ЕС може да поиска увеличение на стойността на застраховката "Гражданска отговорност", заради по-ниския процент застраховали колите си до края на януари 2007 г. шофьори.

Миналата година до този момент броят на застрахованите автомобили е бил 98%, докато сега този процент е паднал на 93%.

Така събираните при всяка застраховка 10 лева за Националния гаранционен фонд, от който се изплащат щетите, причинени от незастраховани автомибили, може да се окажат недостатъчни.

Всеки, който не си е купил застраховка "Гражданска отговорност", бърка в джоба на редовните платци, каза още Ралица Агайн.