Летище София ще обяви конкурс за избор на две таксиметрови компании, които да обслужват новия терминал, за да спре изнудването на пътниците, съобщи транспортният министър Петър Мутафчиев.

Изпълнителният директор на летището Пламен Станчев очаква до началото на юни превозвачите да са избрани.

В момента летището разрешава на всички компании да обслужват терминала и много шофьори изнудват пристигащите с тарифите.

Станчев е издал заповед, според която до стоянките на терминала се допускат само лицензирани превозвачи, чиито дневни тарифи са от 45 до 55 ст., а нощната е до 70 ст. на километър, съобщава в."Дневник".

Има оплаквания от пътници, че шофьори от фирмата, която обслужва стария терминал - "О кей супер транс", искали за превоза между двата терминала по 10 лв.

Станчев призова ощетените пътници да подават оплакванията от таксиметровите компании до летището, за да се вземе това предвид при бъдещия конкурс.

Писмо с оплакване от изпълнителния директор на летището е било изпратено до управителя на "О кей супер транс" Людмил Лазаров.

Фирмата вече е назначила инспектор, който да контролира шофьорите на новия терминал. "Сега там работят най-големите бандити от компаниите и ситуацията става опасна, особено при нощните кацания", твърди Лазаров.