В скандала по погасяването на дълговете на Беларус към Газпром драстичните мерки засега са избягнати.

В официално прес-съобщение на Газпром, цитирано от lenta.ru, се посочва, че засега Газпром няма да съкращава доставките на газ за Беларус, тъй като „Белтрансгаз" е осъществил първия платеж по задълженията си.

Според руския газов монополист, на Беларус е дадена отсрочка от още една седмица, за което време трябва да бъде преведена цялата сума от приблизително $460 млн.

Представители на „Белтрансгаз" са отбелязали, че първият транш в размер на $190 млн. вече е начислен по сметките на Газпром. По този начин е станало възможно избягване прекъсването на доставките. Представител на Газпром е обяснил, че платежното нареждане е било представено преди 10 часа сутринта местно време.

В началото на седмицата Газпром обеща, че от 10 часа сутринта на 3ти август ще снижи доставките на газ с 45%, ако Беларус не изплати дълга. Преговорите за условията на плащането са се проточили цялата последна нощ.

Президентът на Беларус Александр Лукашенко бе заявил, че Белтрансгаз ще изплати дълга си от резервния фонд на страната. Говореше се и за дружбата между Беларус и богатата Венецуела и възможността Чавез да помогне с пари на приятеля си Лукашенко.

От началото на януари 2007 Газпром повиши цените на газа за Беларус над два пъти. Но Минск получи и отсрочка - през първото полугодие „Белтрансгаз" можеше да плаща само част от средствата по доставките на газа, но на 23 юли трябваше да погаси всичките натрупали се за шест месеца задължения.

Беларус смяташе да плати на Газпром с руски пари - Минск искаше кредит от $1,5 млрд. долара от Русия. Обаче руските и беларуските чиновници не успяха да се договорят за условията на кредита.

По условията на съглашенията с Минск, Газпром обеща да изкупи половината от компанията „Белтрансгаз" в следващите четири години. $625 милиона за първите 12,5% от Белтрансгаз бяха приведени в бюджета на Беларус в началото на юни.