Македонците са с най-ниската заплата от всички свои някогашни съграждани от бивша Югославия, пише македонският вестник "Време". С нетна заплата от 255 евро, според данните на Държавния статистически институт, македонците са далеч от хърватите, с които искат ръка за ръка заедно да влязат в Европейския съюз, коментира изданието. Средната нетна заплата в Хърватия е 570 евро.

В Сърбия е имало значителен растеж и средната заплата е нараснала с около 30% през последните две години. Според сръбския статистически институт средната заплата в Сърбия е била 425 евро=

По-висока заплата имат и работещите в Босна и Херцеговина, където според техния статистически институт средната заплата е 290 евро.

Според агенцията за статистика на Босна, брутният годишен  доход на жител там е 2800 евро на човек. Драстично забогатели са хърватите - с 5500 евро брутни доходи на човек по данни от 2004 година. Доходът на словенците е 16 хиляди евро на година. Експертите са изчислили, че на македонците ще им са необходими 20 години, за да достигнат икономическия си стандарт от 90-те години.