Три са потенциалните трасета за изграждане на нефтопровод на Балканите, с който да се избегне транзитът на черно злато през Босфора и Дарданелите.
Това коментира Македонската информационна агенция, цитарана от news.bg

Едно от евентуалните трасета е от България през Македония до Албания, вторият вариант е от България до Гърция, е третият - от Румъния, през Сърбия, Хърватска и Словения до Италия.
Македонският министър на инвестициите Глигор Ташкович изрази увереност, че нефтопроводът АМБО от България през Македония до Албания ще надделее над другите предложения.

Ръководителят на консорциума за изграждането на АМБО Тед Фъргюсън заяви от своя страна, че от 6 до 18 месеца ще са необходими, за да се подготви теренът и да започне изграждането на дългият 850 километра нефтопровод.

Ричард Енис от Нюйоркската инвестиционна банка коментира, че нефтопроводът от Румъния до Италия, чиято дължина ще е около 1 300 км., ще струва двойно повече от проекта АМБО, но и ще транспортира двойно повече нефт.

Най-краткият нефтопровод е този от България до Гърция (с дължина 280 км.) и именно той получава най-силна подкрепа от Русия и Гърция.
Собственик на 51% ще е руската компания „Газпром", коментира МИА.