Поглъщането на конкурента Scania бе провалено, но това не е попречило на основния бизнес на производителя на тежкотоварни камиони MAN. През миналата година компанията е постигнала най-добрите резултати за всички времена - пише Handelsblatt.

Оперативната печалба се е повишила с 64% и е достигнала €1,105 млрд. Оборотът е достигнал 13 млрд. евро при повишение спрямо 2005 с 15%, а обемите на поръчките са достигнали 16.6 млрд. евро. Чистият плюс на компанията в €925 млн.

Всички поделения са се представили добре и са допринесли за много позитивното развитие на концерна", казва Хакан Самуелсон, изпълнителният директор на MAN. Търсенето на транспортни услуги и потреблението на енергия в световен мащаб са се увеличили, на това отгоре MAN чрез икономии на разходите са допринесли за силните печалби.

По отношение на провалената сделка за поглъщането на шведския конкурент Scania, Самуелсон е посочил, че индустриалната логика на концерна е била приета с признание. MAN, Scania и VW като голям акционер в двете предприятия ще търсят други възможности за съвместна дейност.

За 2007 Самуелсон очаква още подобрения: оборотът трябва да се качи с над 5%, ефективността на капитала да се вдигне от 8.5% на 9%. Очакват се стабилни поръчките за изпълнение.

Акционерите на MAN ще получат по-високи дивиденти: от 1,35 на 1,50 евро за акция, освен бонуса от 50 цента за акция.