Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) умишлено бави доклада за пазара на горива, заявиха от Синята коалиция на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на News.bg

За пореден път председателят на антимонополната комисия Петко Николов бави очаквания доклад за проверка на картелно споразумение при търговията с горива, каза лидерът на СДС Мартин Димитров. Той припомни, че проверката за картел е започнала още през лятото. От тогава горивата поскъпнаха осезаемо, а цялото общество разбра, че комисията на г-н Николов се занимава с академична дейност, подчерта синият лидер.

По думите на синия лидер днес КЗК е трябвало да представи доклада си за цените на горивата пред парламентарната комисия по икономическа политика. КЗК обаче все още не е приела този доклад и затова в края на вчерашния ден парламентарната комисия е решила да отложи изслушването на Петко Николов.

Все повече става ясно, че тази комисия не работи за българските граждани, а в полза на монополите и картелите, категорични са от Синята коалиция. Мълчанието на правителството е заразно и обхвана антимонополната комисия, подчерта Мартин Димитров.

Той информира, че докладът на КЗК за цените на горивата е внесен за обсъждане в антимонополния орган на 6 март 2012 г., но Петко Николов не го внасял за гласуване.
Знаем и това, че комисията разполага с данни, че няколко петролни компании са в спорни взаимоотношения по отношение на определянето цените на горивата, посочи Димитров.

Ние от СДС и Синята коалиция настояваме КЗК да не протака и да представи дългоочаквания доклад пред парламента и обществото не по-късно от 20 март, поиска синият лидер.