Анкетно проучване, организирано от "Manpower ", показва, че 27% от търсещите работа кандидати биха искали да намерят подходяща позиция в сектора на консултантските услуги. Причините, поради които търсят нови възможности за кариерно развитие, включват по-добра работна среда и по-високо месечно възнаграждение, посочват от консултантската фирма, цитирани от Еcon.bg.

Manpower е световен лидер в областта на човешките ресурси, предлагайки услуги и решения за управление на работната сила от 4500 офиса в 78 държави. Manpower предлага също така и пълен набор от решения и услуги в областта на човешките ресурси и консултирането.
Анкетата е била проведена сред близо 400 кандидати в София в периода май - септември тази година. Най-активни на пазара са софиянците на възраст между 18 и 29 години (59%), следвани от групата 30 - 39 години (31%), 40-49 (8%) и 50 - 59 години (2%).

От всички анкетирани 74% са несемейни, 22% - семейни, а 4% - разведени. Болшинството от анкетираните кандидати имат висша образователна степен - 44% магистърска и 37% бакалавърска, 16% са със средно образование, а 3% от тях - със средно техническо. Едва 12% от взелите участие кандидати биха изчакали известно време, докато не намерят точната за тях позиция, останалите 88% търсят активно работа.

Според Регионалната служба по заетостта в София, безработицата в столицата е 1.3 %. Според службата безработните са 7174 души, което е значително под средните данни за страната. В София област безработните са малко повече - 8978 души, като равнището на безработицата е около 7%.