От днес започва набирането на предложения по Фонда за малки проекти между между България и Турция, финансиран от Европейския съюз по програма ФАР - Трансгранично сътрудничество, финансов меморандум 2005.

По програмата се предвижда да се финансират т.нар. "меки" проекти от типа "хора за хора" за развитие на дейности от трансграничен характер в областта на икономическото развитие, туризма, културния обмен, изграждане на инстуционален капацитет на местно и регионално ниво и правосъдие и вътрешни работи.

С изпълнението на проектите се цели да се подпомогне сътрудничеството между граничните региони, подобряване на културното, образователното и социално-икономическото развитие.

По фонда за малки проекти могат да кандидатстват местни власти и техни асоциации, спортни асоциации, евро - региони, търговско-промишлени или селскостопански камари, професионални и браншови асоциации, агенции за икономическо развитие, бизнес центрове, търговски асоциации, неправителствени организации, образователни институции - професионални училища, колежи, университети, центрове за професионално обучение.
Всички проекти трябва да се изпълняват в граничната зона между България и Турция.

За България това са всички общини от областите Хасково, Ямбол и Бургас. За Турция областите Едирне и Киркларели.

Задължително изискване към кандидатите е те да са регистрирани най-малко 12 месеца преди крайния срок за подаване на предложения, да имат партньор от другата страна на границата и да са пряко отговорни за подготовката и управлението на проекта.

Максималният бюджет на проекта се равнява на 465 000 евро. За отделните проекти, които могат да бъдат финансирани по програмата, минималната сума на грант е 10 000 евро, а максималната - 50 000 евро. Задължително изискване за българските организации е да осигурят собствено съфинансиране в размер на 10 % от стойността на искания грант.

Крайният срок за подаването на предложенията е 6 април 2007 г., 16:00ч.