Ниските изкупни цени на пшеницата и ръжта както и интензивният износ за Гърция създадоха предпоставки за недоволство сред земеделците, които настоявят за мораториум на износа на зърно, съобщи Нова добруджанска трибуна.

„В момента пшеницата е 400 лв./т, ръжта се търгува за 420 лв./т от място, но земеделски стопани вече искат и по 450-500 лв. за тон жито" , съобщи търговският директор на "Добруджански хляб" Веселин Малев.

В момента тече интензивен  износ на ръж за Гърция , очаква се и зърното скоро да изчезне от пазара у нас.

г-н Малев допълни, че държавата трябва да наложи мораториум на износа за страните от ЕС, както това вече направи Украйна.В противен случай ни чака трудна и сложна година.

Кметове на общини от областта поискаха среща с областния управител, на която да бъде оформено становище на местните и държавна власти за обявяване на бедствено положение в областта.

Припомняме, че още в началото на изтичащата седмица в община Каварна бе сформирана комисия, чийто председател е кметът Цонко Цонев. Нейната цел бе да извърши оглед на посевит и да прецени дали трябва да бъде обявено бедствено положение.

Очаква се становище по въпроса комисията да изнесе в началото на следващата седмица.

На него са присъствали специалисти от ДЗИ. Самото заседание е било ръководено от зам.-кмета Галина Митева, като в резултат на работната среща е внесено становище от кмета на Добрич Детелина Николова, заяви Божков.