Информацията за покупката е изненада, защото съществуващата от 1472 г. Monte dei Paschi di Siena отдавна не е говорила за големи сделки за поглъщания. И все пак сега италианската банка купува конкурентната Banca Antonveneta от испанската Santander. За Banca Antonveneta това е втора смяна на собственик за по-малко от две години, пише Handelsblatt.

Сумата, която Monte dei Paschi di Siena ще заплати на Banca Antonveneta, е девет милиарда евро. Това изненадващо съобщение бе направено в четвъртък. Едва миналата година холандската ABN Amro погълна Banca Antonveneta за €7.5 млрд. след битка, продължила повече от една година.

Припомняме, в сътрудничество с Fortis и Royal Bank of Scotland, най-голямата по пазарна капитализация банка в Европа „Сантандер" отправи успешна оферта за поглъщане към ABN Amro. Част от сделката бе Santander да купи и северноиталианската Antonveneta.

Осъществяването на  покупката от Monte dei Paschi дойде наистина неочаквано. Наскоро предзидентът на банката Джузепе Мусари убедено твърдеше, че банката може да се справя чудесно сама. Той не изключи банката да се заинтересува от филиалите, които Unicredit ще продде в следствие поглъщането на Capitalia. Бе отправена и неангажираща оферта към по-малката Banca delle Marche. Но за големи поглъщания не е ставло дума.

С поглъщането на Antonveneta, най-старата банка в света разширява чувствително бизнеса си в северните и североизточните части на Италия. Досега Monte dei Paschi имаше позиции предимно в централна Италия. Сливането ще доведе до създаването на „номер три" на италинаския банкова пазар - с 3,000 филиала новата формация отстъпва само на Unicredit и Banca Intesa Sanpaolo.

Monte der Paschi очаква синергии в размер на 340 млн. евро. Половината от цената по сделката ще бъде заплатена с размяна на акции.

Испанската група Santander от своя страна вчера заяви за планирано увеличение на капитала в размер на над четири милиарда долара. Но с парите идващи от Италия, финансовата инжекция вече няма да е необходима. След новините акциите на Santander поскъпнаха с над 4%. Акциите на Monte dei Paschi вчера бяха изтеглени от търговия.

Новините доведоха до общо повишение цените на акциите на народните банки, тъй като те се считат за следващите цели на поглъщания. Акциите на Banco Popolare се увеличиха над 4%.

Поглъщанията отново започват да изглеждат реалистични, тъй като цените на акциите паднаха значително надолу. Акциите на италианските банки през изминалите седмици и месеци пострадаха чуствително от кризата на вторичните ипотеки, дори и само от коментирането на темата.

Президентът на италианският банков съюз Корадо Файсола поздрави Monte dei Paschi за покупката. „Радвам се, че италианската банкова система показва динамика".