Всеки четвърти жител на САЩ за изминалата година не е прочел нито една книга. Това са данни от допитване, проведено от Associated Press - Ipsos. Информацията е цитирана от руската медия „Взгляд".

Тези от американците, които продължават да четат, го правят все по-рядко. Ако през 1999 година средният американец е прочел 10 книги за година, сега чете едва по четири. На първо място американците четат модна белетристика, а също и религиозна литература, която е четена от две трети от допитаните.

Най-слабо е вниманието към класическата литература и поезията.

Портретът на „осредненият" четящ американец е образована и материално осигурена жена на възраст над 50 години.

Тези, които живеят в селските райони и имат нисък доход, съвсем са се отказали от книжките. Мнозина признават, че се отказват от четенето, защото е скучно. Едва щом отворят книгата, заспиват.

Изглежда книгите все по-често се подменят от интернет. Освен това интересът на читателите се сменя - напоследък интересът към вестниците и списанията нараства.

Спадането на интереса към четенето е повсеместно  явление. Британците също признават, че четенето им е скучно. В аналогично изследване на Teletext се установява, че все по-малко жители на Острова четат книги.

Ситуацията е малко по-различна: британците не спират да купуват книги, но много често не ги дочитат до края. 55% от анкетираните признават, че купуват книги не за четене, а за попълване на библиотеката си.

Всеки ден четат по-малко от половината от жителите на UK. Даже книгата да е в ръцете им, те най-често ще я оставят след малко: заради умора (48%), компютърни игри (26%), телевизия (46%).

Четирима от 10 се плашат от дългите заглавия, а 34% заявяват, че никога няма да си купят нова книга с над 350 страници. 32% от британците не са дочели последната книга за Хари Потър.

Руснаците минават за четяща нация, обаче и при тях се наблюдават същите тенденции. Министърът на културата на Русия счита, че днешният руснак чете 10 пъти по-малко книги, отколкото гражданинът на СССР през 1970те.

Една четвърт от руснаците не чете, тоест в двете големи държави делът на неуките и неграмотните е сходен. Всеки втори чете вестници, всеки трети - книги. 25% считат, че четат много. Над 60% от четящите руснаци живо се интересуват от новини.